Az Orosháza és Térsége Gazdakör 2024. március 9.-én szombaton megrendezi a XVII. Orosházi Hagyományok Ízek Versenyét, aminek keretében Kárpát-Medencei Sajt versenyt hirdet az alábbi feltételekkel.
Gazdakörünk első alkalommal hirdeti meg az Orosházi Hagyományok Ízek Versenye keretein belül a sajtversenyét, melyet most a jeles alkalomhoz kapcsolódóan egyidejűleg szeretnénk és nemzetközivé is tenni. Szeretnénk, ha ez a versenyünk a Kárpát-medence gazdálkodói által készített sajtok és tejtermékek reprezentatív eseménye lenne. Úgy gondoljuk ez a verseny erősítheti az orosházi, békés vármegyei emberek és a határon túli magyarság kapcsolatait is, különös tekintettel a vajdasági, erdélyi, horvátországi, kárpátaljai és felvidéki gazdaszervezetekkel és a sajt és tejtermékekhez kapcsolódó szakmai szervezetekkel.
Szándékunk szerint az esemény jó alkalom arra, hogy a Kárpát-medencei gazdákra a történelmi Magyarország területén élőkre és az ott előállított értékekre egy verseny keretében felhívjuk a társadalom figyelmét, a vidéken élő embereknek kapcsolódási pontokat kínáljunk, értékteremtő közösségeik számára versenyt hirdessünk, amellyel erre az értékteremtő munkájukra a verseny keretében rá irányítjuk a figyelmet.
A verseny kiíró, rendező: Orosháza és Térsége Gazdakör
1. A verseny célja
2. A verseny területi határa
3. Nevezési feltételek
4. Nevezési időpont
5. Benevezhető sajt és tejtermékek
6. A versenyre nevezett sajt és tejtermékek bírálata
7. A versenyminták
8. Kizárás
9. A minták előkészítése
10. A minták áttekintése
11. A bírálat
12. Bírálati szempontrendszer minta
13. A döntési procedúra és a döntés
14. Az eredmény kihirdetése
15. A díj leírása
16. Eredményhirdetés ideje és helye
17. További információk a versenyfelhívással, a nevezéssel és versennyel kapcsolatban
1. A verseny célja:
❖ a kézműves tejtermékek, sajtok népszerűsítése
❖ a sajtkészítők szakmai elismerése
❖ a versenyen résztvevő sajtok és tejtermékek értékelése, minőségük javítása
❖ egy rendszeres, kiemelt esemény létrehozása, amely a sajtkultúra társadalmi szereplőit összefogja, szakmai tapasztalataik átadására kereteket biztosít
2. A verseny területi határa:
A Kárpát-Medence a történelmi Magyarország teljes területéről várjuk a tejtermékek, sajtok nevezését.
3. Nevezési feltételek:
A Orosháza és Térsége Gazdakör által meghirdetett sajtversenyekre a Magyar Sajtkészítők Egyesületével együttműködve az alábbi linken lehet nevezni:
https://nevezes.sajtkeszitok.hu/login
A versenyen való részvételhez a következőknek kell megfelelni:
A nevezéssel kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdésekre a versenykoordinátor:
Dr. Székely Nóra Klára sajtmester (+36 30 256-0529) készséggel ad felvilágosítást.
Fentieken túl az ÖSSZES KÁRPÁTALJAI NEVEZŐ ingyenesen küldheti be mintáit versenyünkre!
A leadott illetve postai úton beküldött mintákon – jól olvashatóan – fel kell tüntetni:
A termékmintákon fel kell tüntetni a 6 jegyű nevezési azonosítót (3betü és 3 három szám), amit a termék nevezésének visszaigazolásokat kap a termelő.
Minták leadása postai úton:
A postai úton leadott minták beérkezési határideje: 2024. március 1. 18.00 óra Postacím: Orosháza és Térsége Gazdakör, 5900 Orosháza, Kossuth utca 3.
Minták leadás személyesen:
A minták leadására személyesen 2024. március 1. 10.00 -18.00 óra között van lehetőség az alábbi címen: Orosháza és Térsége Gazdakör, 5900 Orosháza, Kossuth utca 3.
A sajtversenyen való részvétel nevezési díjhoz kötött. A nevezési díjat a versenyen bemutatott termékminták száma alapján kell fizetni, melynek mértéke 3.000,- forint/ termékminta. Egy pályázó maximum 5 mintával nevezhet. A nevezési díjat előzetesen az alábbi lehetőségek valamelyikére kell befizetni:
Az Orosháza és Térsége Gazdakör bankszámlaszáma: Kereskedelmi és Hitel Bank, (K&H) 1040 2647 5052 7090 7590 1004.
A határon túli nevezőknek is lehetőségük van utalással befizetni a nevezési díjat az alábbi bankinformációk figyelembevételével:
Nemzetközi fizetési forgalomra érvényes SWIFT/BIC kód: OKHB HUHB
IBAN számlaszám: HU07 1040 2647 5052 7090 7590 1004.
Az utalás megjegyzés rovatában kérjük, tüntessék fel a versenyző nevét, címét.
A nevezésre kizárólag az Orosháza és Térsége Gazdakör által meghirdetett sajtversenyekre a Magyar Sajtkészítők Egyesület honlapján a https://nevezes.sajtkeszitok.hu/ link alatt lehet nevezni.
4. Nevezési időpont:
A versenyre benevezett sajt illetve tejterméket
2024. január 16. keddtől–
2024. február 20. kedd, 12 óráig https://nevezes.sajtkeszitok.hu/ link alatt lehet nevezni.
5. Benevezhető sajt és tejtermékek
A 1. számú mellékletben megjelölt kategóriák szerint.
6. A versenyre nevezett sajt és tejtermékek bírálata:
A bírálat időpontja: 2024. március 2. szombat 09 órától
A bírálat helyszíne:
Orosházi Petőfi Művelődési Központ (5900 Orosháza, Kossuth Lajos u. 3.)
A verseny bírálata nem nyilvános esemény keretében zajlik.
A sajtverseny szervezői nagy figyelmet fordítanak arra, hogy változatos összetételű, nagy tapasztalattal rendelkező személyek alkossák a zsűrit. A zsűri tagjai vállalják, hogy legjobb tudásuk szerint értékelik és bírálatukkal segítik a sajtkészítők munkáját. A bírálaton kipihenten és felkészülten jelennek meg, az ízlelés befolyásolására alkalmas dolgokat nem fogyasztanak.
A zsűri összeállításának alapvető feltételei a következők:
A Verseny Szervező Bizottság vezetője:
Brlázs Róbert az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke
Versenykoordinátor:
Dr. Székely Nóra Klára sajtmester (+3630/256-0529)
7. A versenyminták
A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:
Kérjük nevezéskor a termék leírásban jelezze, ha nyerstejest terméket nevez vagy a megszokott technológiától tudatosan eltér, módosított állagot, ízvilágot szeretne elérni valamely területre jellemzően.
A termékeknek a nevezési kiírásban megjelölt időpontra és helyszínre történő eljuttatása a nevező feladata.
A mintát az egyesület által kijelölt személy veszi át. Az átvételt követően az átvevő a mintát egy kóddal látja el és gondoskodik a megfelelő tárolásáról. Az átvevő nem vehet részt a bírálatban. Átvételt követően a termék átkerül az anonimizálónak (minta előkészítőnek) aki kettéválasztja a mintát archiv mintára és bírálati mintára. A terméket ezt követően a minta előkészítő titkos kóddal látja el.
A minták őrzése
A minták tárolása megfelelő hőmérséklettel rendelkező helyiségben, vagy hűtőben történik. A tárolóhelyiségbe és a bírálat területére a verseny egész időtartama alatt sajtot se bevinni, se onnan kivinni nem lehet.
8. Kizárás
A minta átvételekor is felmerülhet, hogy a nevező egyértelműen azonosíthatóan más termékével nevez. Ez esetben az átvevő még a kód kiadása előtt a verseny koordinátornak és/vagy a zsűri elnöknek jelez, aki(k) megteszi(k) a szükséges lépéseket.
Amennyiben
kizárásra kerül. Kizárható bármely termék, mely a nevezési feltételeknek és a szabályzatnak nem felel meg. A verseny alatt bármely sajtbíra javaslatára a zsűri elnök dönthet a kizárásról.
9. A minták előkészítése
A bírálat fajtánként és asztalonként történik. A technikai személyzet a bírálat napján szemrevételezéssel ellenőrzi, hogy a minták tárolása megfelelő volt-e, a minták hőmérséklete, tárolása a bírálat előtt megfelelt-e az előírt feltételeknek.
Amennyiben valamely mintán található csomagolás, vagy a termelőre utaló jelzés, akkor azt a személyzet a vezető útmutatásai alapján eltávolítja. A mintákat a technikai személyzet elhelyezi a bírálatra alkalmas tálalóeszközökön ügyelve arra, hogy a hozzá tartozó bírálati sorszám szigorúan a minta mellett maradjon.
10. A minták áttekintése
A technikai személyzet leltározást végez és ellenőrzi, hogy valamennyi nevezett minta rendelkezésre áll-e és megkapta-e a bírálati sorszámot. A bírálati sorszámmal nem rendelkező és egyértelműen nem beazonosítható tételek kizárásra kell kerüljenek.
A technikai személyzet vezetője eligazítást tart, mely során tisztázzák, hogy mely bíráló bizottság mely mintákat fogja tesztelni és mi a minták sorrendje. A technikai személyzet gondoskodik arról, hogy a bíráló bizottságok a termékeket titkos kóddal ellátva a meghatározott sorrendben kapják meg.
11. A bírálat
A bírálat célja objektív visszacsatolást nyújtani a sajtkészítő számára a bírálatra nevezett sajtról, valamint a kiemelkedő minőségű sajtok megismertetése a fogyasztókkal, a gasztronómia képviselőivel, kereskedőkkel, hogy ezáltal jobb piaci pozícióba kerüljenek a sajtkészítők.
12. Bírálati szempontrendszer minta
A technikai személyzet a titkos sorszámmal ellátott termékmintákat egymás után helyezi a bíráló bizottság elé. Egyszerre egyidőben egy bíráló bizottság csak egy termékmintát bírálhat. A bírálatnál nincs megbeszélés és konszenzus, de egyedi esetben, a bírálati adatok ismeretében az asztalelnök engedélyével lehet egyeztetni a bíráló társakkal vagy a vezetővel. A pontozás 100-as skálán kategóriák szerint történik (bírálati szempontrendszer szerint). Értékelésnél a bíráló bizottság pontjainak átlaga alapján kapja meg az adott termékminta az összpontszámot. Vitás kérdésekben a zsűri elnöke jogosult dönteni. A bíráló bizottság tagjainak a bírálati lapját a asztalelnök begyűjti és azok alapján számítja ki az eredményt, amennyiben nem a bírálati szoftverrel dolgoznak a bírák. Szoftverrel történő bírálat esetén a bírák egyéni értékeléseit összegzi a szoftver, amit az asztalelnök ellenőriz, vitás esetben újra bíráltathatja a terméket.
Az adott termékminta bírálatának befejezését az asztalelnök jelzi a technikai személyzet felé, egyben jelzi hogy felkészült a bizottság a következő minta bírálatára. A részletes bírálati rendszer az alábbi linken érhető el: https://sajtmustra.hu/biralati-szempontrendszer
13. A döntési procedúra és a döntés
A bírák által adott egyedi pontok átlaga alapján történik az adott termékminta értékelése. Konszenzus az értékelés során kizárólag akkor van, ha felmerül egy tétel kizárásának a lehetősége, vagy valamelyik bíra valamilyen fontos problémát jelez, de a pontozásnál soha nincs konszenzus. A bírálat befejezését követően a pontszámok alapján a szoftver rangsorolja adott nevezési csoporton belül a termékmintákat (nem szoftveres értékelés esetén a zsűri elnök összegzi az eredményeket az asztalvezető bírák által átadott átlagok alapján).
14. Az eredmény kihirdetése
A bírálat kiértékelését követően beazonosításra kerülnek a sajtok és az adott nevezési csoporton belül a bronz, ezüst és arany helyezések kerülhetnek kiosztásra.
15. A díj leírása
A kiválóan szereplő tételeket a zsűri bronz, ezüst és arany éremmel (oklevéllel) jutalmazza. A díjazás célja a sajtok népszerűsítése, a jó minőségű termékek mind szélesebb körű megismertetése. A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett sajtok főkategóriánkénti 30 %-át.
16. Eredményhirdetés ideje és helye:
2024. március 9. szombat 11.00 órától, az Orosházi Hagyományok Ízek Verseny díjkiosztójával közösen a Petőfi Művelődési Központ, Szokolai Sándor koncert termében (5900 Orosháza, Kossuth Lajos utca 3.)
17. További információk a versenyfelhívással, a nevezéssel és versennyel kapcsolatban:
A versenykiírás letölthető: www.magyargazdak.hu
Email: ohgazdakor@gmail.com
Telefonszám: +3670 615-1111 Brlázs Róbert
Telefonszám: +3630 256-0529 Dr. Székely Nóra Klára
Szeretettel várjuk nevezését és részvételét a rendezvényünkön.
A nevezéskor az Orosháza és Térsége Gazdakör Adatkezelési Szabályzata érvényes, amely a versenykiírással együtt elérhető a www.magyargazdak.hu dokumentumok oldalon.
Orosháza, 2024. január 10.
Tisztelettel:
Brlázs Róbert
Orosháza és Térsége Gazdakör
elnök
1. Túrók, friss lágy sajtok
1.1. Túrók
1.1.1. Rögös állományú tehéntúró
1.1.2. Leveles állományú tehéntúró
1.1.3. Juhtúró
1.2. Friss sajtok
1.2.1. Natúr friss sajtok
1.2.1.1. Fehér sajt
1.2.1.2. Krém fehér sajt
1.2.3. Gomolya
2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt
2.1. Orda, zsendice
2.2. Orda sajt
3. Savanyított tejtermékek, vajak
3.1. Tejföl
3.2. Natúr joghurt
3.3. Natúr kefir
3.4. Vajak
4. Érlelt félkemény és kemény sajtok
4.1. Félkemény sajtok
4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok
4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok
4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok
4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajtok
4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok
4.1.5.1. Parenyica
4.1.5.2. Mozzarella
4.1.5.3. Egyéb hevített, gyúrt sajtok
4.2. Kemény sajtok
4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok
4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok
4.2.3. Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok
5. Kéregflórával érő sajtok
5.1. Fehér penésszel érő lágy sajtok
5.2. Rúzs flórával érő lágy sajtok
6. Sajtkülönlegességek, sajtdesszertek
6.1. Sajtkülönlegességek
6.2. Sajt desszertek
Dr. Székely Nóra Klára kistermelő
Adószám: 76833513-2-24
Felír: AA1251649
Regisztrációs szám: 034T040
Dr. Székely Nóra Klára kistermelő
Adószám: 76833513-2-24
Felír: AA1251649
Regisztrációs szám: 034T040
© 2023 Pipitér Sajtműhely
Minden jog fenntartva
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, olivaolaj, olivabogyó(olivabogyó, ivóvíz só, nátrium-glutamát, citromsav aszkorbinsav, szulfitokat tartalmazhat)só, bazsalikom,fokhagyma ( zellert, mustármagot tartalmazhat), oltóenzim, tejsavbaktérium
Kistermelői Natúr Pásztor Sajt
Félkemény Sajt Kistermelői félkemény
Összetevők: tehénsajt pasztőrözött teljes tej só, tejsavbaktérium, védőkultúra
Kistermelői NATÚR Gyopár Sajt
Félkemény Sajt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Kistermelői Borsikafüves Félkemény Sajt
Félkemény Sajt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, borsikafű oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim, annattoval színezett
Kistermelői FALUSI SONKÁS TEKERCS
Hevített, gyúrt sajt Bükkfán füstölt
Összetevők:hőkezelt teljes tej ,só, falusi sonka (sertés sonka, só, dextróz, kálium-nitrát) tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Kistermelői Orosházi Tekergő
Kistermelői hevített, gyúrt sajt
Összetevők: hőkezelt teljes tej só tejsavbaktérium, védőkultúra ,Bükkfán füstölt
Kistermelői FÜSTÖLT GRILL SAJT
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,
Kistermelői ASZALT GYÜMÖLCSÖS HEVÍTETT GYÚRT SAJT
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,aszalt sárgabarack,(kéndioxid) aszaltszilva (kéndioxid), tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Kistermelői Natúr Zöldfűszeres Fokhagymás Krémsajtos tekercs/batyu Kistermelői hevített, gyúrt sajt
Összetevők: hőkezelt teljes tej só, bazsalikom, provance fűszerkeverék,snidling,fokhagyma tejsavbaktérium, védőkultúra , Nyomokban zellertvagy mustármagot tartalmazhat valamint Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej , só, tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: pasztőrözött tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, aszalt áfonya tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim.
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,aszalt sárgabarack,(kéndioxid) aszaltszilva (kéndioxid), tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,rozmaring,kakukkfű, bazsalikom,borsikafű, tárkony
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: pasztőrözött teljes tej só,darált paprikakrém(paprika, só, xantángumi, citromsav, káliumszorbát) lilahagyma, metélőhagyma, köménymag,petrezselyem tejsavbaktérium, védőkultúra
Összetevők: Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Hevített, gyúrt sajt, bükkfán füstölt
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, falusi sonka (sertés sonka, só, dextróz, kálium-nitrát) tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej só tejsavbaktérium, védőkultúra, bükkfán füstölt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej,provance fűszerkeverék,petrezselyem, bazsalikom,tökmag, olivaolaj ,só,oltóenzim,tejsavbaktérium, védőkultúra Nyomokban zellert és mustármagot tartalmazhat.
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet, cayenne bors
(Nyomokban zellert és mustár tartalmazhat)
Élelmiszeriparilag engedélyezett bükkfán,természetes módon füstölve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej, só, ecet
Élelmiszeriparilag engedélyezett bükkfán,természetes módon füstölve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej, só, ecet
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,rozmaring,kakukkfű, bazsalikom,borsikafű, tárkony
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.