Évekig dolgoztam HR vezetőként, de mindig ott motoszkált bennem valami, valami más. Így végül rátaláltam erre a gyönyörű szakmára, a sajtkészítésre, ahol a kreatív énem ki tudott teljesedni. Noha az alapokat autodidakta módon sajátítottam el, és lehet, hogy dédszüleim révén, akik egykor szintén készítettek házilag túrót és vajat, mondhatnám hogy a „véremben” van a mesterség, magam sem tagadom, hogy sajtmesterré válni egy hosszú, küzdelmekkel és tanulással teli folyamat, ami egy életen át tart.
Véleményem szerint nem. Persze, lehet sajtot készíteni első alkalommal is, és biztos finom lesz majd a végeredmény, de ez sokkal összetettebb folyamat. Nem elég ismerni egy receptúrát, a folyamatokat is érteni kell. Ugyanazt a terméket akár századjára is ugyanolyan minőségben elkészíteni, megérteni az összefüggéseket, sok-sok tanulás, tapasztalat eredménye.
A szakmába mélyebben a kőrösladányi Kiss Ferenc vezetett be, majd egy olasz akadémián lehetőségem volt több alkalommal Carlo Piccoli sajtmestertől tanulni, végül pedig egy OKJ-s sajtkészítő vizsgát követően a sajtmesteri címet viselhetem büszkén többed magunkkal.
Annak ellenére, hogy több diploma is lapult a zsebembe nem éreztem, hogy a helyemen vagyok, mígnem a sajt és én egymásra nem találtunk. Majdnem 20 év távlatából azt mondhatom, jól döntöttem, de voltak nagyon nagyon nehéz pillanatok is.
A Pipitér Sajtműhelyben kistermelőként dolgozom, ami azt jelenti hogy saját szarvasmarha állományunk (Holstein-Fríz)tejét dolgozzuk fel. Hatalmas öröm számomra, hogy úgy tűnik, hogy a gyermekeink közül legalább egy ezt az utat fogja választani. Dániel, a legidősebb gyermekünk leendő élelmiszer mérnökként erősíti a Pipitér Sajtműhely csapatát.
A kézműves szó számomra azt jelenti hogy, a tejtől a kész sajtig minden egyes folyamatra gondosan figyelünk, természetes alapanyagokkal dolgozunk, igyekszünk visszakanyarodni a régi hagyományokhoz.
Dr. Székely Nóra Klára kistermelő
Adószám: 76833513-2-24
Felír: AA1251649
Regisztrációs szám: 034T040
Dr. Székely Nóra Klára kistermelő
Adószám: 76833513-2-24
Felír: AA1251649
Regisztrációs szám: 034T040
© 2023 Pipitér Sajtműhely
Minden jog fenntartva
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, olivaolaj, olivabogyó(olivabogyó, ivóvíz só, nátrium-glutamát, citromsav aszkorbinsav, szulfitokat tartalmazhat)só, bazsalikom,fokhagyma ( zellert, mustármagot tartalmazhat), oltóenzim, tejsavbaktérium
Kistermelői Natúr Pásztor Sajt
Félkemény Sajt Kistermelői félkemény
Összetevők: tehénsajt pasztőrözött teljes tej só, tejsavbaktérium, védőkultúra
Kistermelői NATÚR Gyopár Sajt
Félkemény Sajt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Kistermelői Borsikafüves Félkemény Sajt
Félkemény Sajt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, borsikafű oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim, annattoval színezett
Kistermelői FALUSI SONKÁS TEKERCS
Hevített, gyúrt sajt Bükkfán füstölt
Összetevők:hőkezelt teljes tej ,só, falusi sonka (sertés sonka, só, dextróz, kálium-nitrát) tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Kistermelői Orosházi Tekergő
Kistermelői hevített, gyúrt sajt
Összetevők: hőkezelt teljes tej só tejsavbaktérium, védőkultúra ,Bükkfán füstölt
Kistermelői FÜSTÖLT GRILL SAJT
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,
Kistermelői ASZALT GYÜMÖLCSÖS HEVÍTETT GYÚRT SAJT
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,aszalt sárgabarack,(kéndioxid) aszaltszilva (kéndioxid), tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Kistermelői Natúr Zöldfűszeres Fokhagymás Krémsajtos tekercs/batyu Kistermelői hevített, gyúrt sajt
Összetevők: hőkezelt teljes tej só, bazsalikom, provance fűszerkeverék,snidling,fokhagyma tejsavbaktérium, védőkultúra , Nyomokban zellertvagy mustármagot tartalmazhat valamint Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej , só, tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: pasztőrözött tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, aszalt áfonya tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim.
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,aszalt sárgabarack,(kéndioxid) aszaltszilva (kéndioxid), tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só,tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,rozmaring,kakukkfű, bazsalikom,borsikafű, tárkony
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: pasztőrözött teljes tej só,darált paprikakrém(paprika, só, xantángumi, citromsav, káliumszorbát) lilahagyma, metélőhagyma, köménymag,petrezselyem tejsavbaktérium, védőkultúra
Összetevők: Összetevők: pasztőrözött teljes tej, só, oltóenzim, kultúra, kálcium-klorid, lizozim,
Hevített, gyúrt sajt, bükkfán füstölt
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, falusi sonka (sertés sonka, só, dextróz, kálium-nitrát) tejsavbaktérium, védőkultúra, oltóenzim
Összetevők: hőkezelt teljes tej só tejsavbaktérium, védőkultúra, bükkfán füstölt
Összetevők: pasztőrözött teljes tej,provance fűszerkeverék,petrezselyem, bazsalikom,tökmag, olivaolaj ,só,oltóenzim,tejsavbaktérium, védőkultúra Nyomokban zellert és mustármagot tartalmazhat.
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet, cayenne bors
(Nyomokban zellert és mustár tartalmazhat)
Élelmiszeriparilag engedélyezett bükkfán,természetes módon füstölve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej, só, ecet
Élelmiszeriparilag engedélyezett bükkfán,természetes módon füstölve.
Összetevők: hőkezelt teljes tej, só, ecet
Összetevők: hőkezelt teljes tej ,só, ecet,rozmaring,kakukkfű, bazsalikom,borsikafű, tárkony
Fogyaszthatóság a csomagoláson feltüntetve.